Trudnozrywalna plomba, która chroni produkt przed niepowołanym dostępem.
Wkładki Dukat ChemiSeal™ zbudowane są z dwóch, tymczasowo połączonych ze sobą części: membrany plombującej oraz bazy wykonanej z kartonu lub ze spienionego polietylenu. W celu zaplombowania pojemników wkładkami Dukat ChemiSeal™ niezbędna jest zgrzewarka indukcyjna. Membranę wkładki Dukat ChemiSeal™ trudno jest przebić lub zerwać z pojemnika bez pozostawienia śladu. Po otwarciu pojemnika w zakrętce zostaje baza stanowiąca uszczelnienie wtórne. Uszczelnienie wtórne zapobiega zanieczyszczeniu produktu po zerwaniu plomby.
Plombowanie powoduje, że zabezpieczone produkty dłużej zachowują świeżość i przydatność do spożycia. Ponadto zapobiega ono kradzieżom oraz chroni oryginalne produkty przed ingerencją w ich skład. Ewentualny nadruk na membranie plombującej pozytywnie wyróżnia markę i utrudnia podrabianie produktu.
Prawidłowe funkcjonowanie wkładek z rodziny Dukat ChemiSeal™ wymaga odpowiedniego zaprojektowania zakrętek.