Optymalna ochrona produktów sypkich oraz kremów spożywczych.
Wkładki Dukat FoodGuard™ zbudowane są z dwóch, tymczasowo połączonych ze sobą części: membrany plombującej oraz bazy wykonanej z kartonu lub ze spienionego polietylenu. W celu zaplombowania pojemnika na jego krawędź musi zostać naniesiona warstwa kleju. W momencie odkręcania zakrętki obie części wkładki odseparowują się od siebie wydając przy tym charakterystyczny dźwięk. Osoba słysząca ten dźwięk ma pewność, że nikt nie przed nią nie otwierał pojemnika. Po otwarciu pojemnika w zakrętce zostaje baza stanowiąca uszczelnienie wtórne. Uszczelnienie wtórne zapobiega zanieczyszczeniu produktu po zerwaniu plomby.
Plombowanie powoduje, że zabezpieczone produkty dłużej zachowują świeżość i przydatność do spożycia. Ponadto zapobiega ono kradzieżom oraz chroni oryginalne produkty przed ingerencją w ich skład. Ewentualny nadruk na membranie plombującej pozytwnie wyróżnia markę i utrudnia podrabianie produktu.
Prawidłowe funkcjonowanie wkładek z rodziny Dukat FoodGuard™ wymaga odpowiedniego zaprojektowania zakrętek.